2019/2020

2020-03-09 Grundseriesammanfattning

Då var grundserien i 2019/2020 års upplaga av The Swede League avklarad. Det var dramatik in på mållinjen och vi har fått bevittna några skrällar.

Denna säsongen var det hela 21 matchveckor och ändå var det inte förrän på måndagsmorgonen, den sista dagen, som placeringarna kring alla streck definitivt avgjordes.

Det har varit ett härligt engagemang i ligan och det är tydligt att det krävs både tid, kunskap och en del tur för att ha framgång.

Det har slagits två kategorirekord denna säsongen och det är Yzerman som står för båda två. Och det absolut mest svårslagna måste vara hans 100% i SV%. Att pricka in tre stycken shut outs på en vecka är imponerande. Det andra rekordet han slog var att han fick ihop 88 hits och med det slog han Miners rekord från ifjol på 86 stycken. Rekorden hittar ni här: http://www.theswedeleague.com/rekord/

Maratontabellen är också uppdaterad och KRYLJA sprängde 100-vinstvallen i år och är nu uppe på 101 segrar på 153 matcher sen starten 2012. Ni hittar den statistiken här: http://www.theswedeleague.com/historik/2018-2019/

Som sagt så hade vi några skrällar i serien i år och den största måste ändå vara att KRYLJA missar slutspelet för första gången. De underliggande siffrorna talar för en stabil slutspelsplats men i år så svek turen honom.

En nästan lika stor skräll var att Cheapskates tog hem Presidents Trophy. Detta notoriska bottenlag gör en supersäsong i grundserien och toppar alltså tabellen efter 21 omgångar. För bara två säsonger sen var laget nära att sättas under förmyndarskap.

En till sak som bör nämnas är Limelacks divisionsseger redan andra säsongen i ligan. Att förstå komplexiteten på bara en säsong bådar för framgångar i framtiden och kanske redan i år.

Här kommer en betygsättning på alla lag i ligan. Betygen sätts från 1 till 5.

Vasastan Cheapskates (5 stjärnor)

Tar man hem Presidents Trophy i den stenhårda North Division och samtidigt toppar Breakdown-statistiken i kombination med att vara klassat som ett bottenlag kan inte leda till annat än ett toppbetyg och fem stjärnor.

Limelack (5 stjärnor)

Jag ger också Limelack 5 stjärnor då han redan den andra säsongen i ligan toppar sin division och är direktkvalificerad till semifinal. Visserligen var South Division en medioker division men man kan inte mer än vinna.

Yzerman (4 stjärnor)

Yzerman gör en bra säsong och tävlade om Presidents Trophy in i det sista. Han slog också två rekord som är oerhört svårslagna så man skulle kunna argumentera för att han ska ha 5 stjärnor men efter att ha sett honom ta ut sitt lag under en och en halv vecka i Vancouver så vet jag att det mesta av framgången bara är tur.

Mad Hatters HC (3 stjärnor)

Gör en helt OK säsong men man ska kunna begära mer av Hatters tycker jag. Att bli akterseglad av en halv-rookie i svaga South Division gör att betyget sjunker. Ofarlig i slutspelet.

Marnes Miners (2 stjärnor)

Man måste kunna begära mer av den regerande mästaren än att harva kring slutspelsstrecket. Nu vet vi att Miners alltid har en bra sista tredjedel på säsongen och är oerhört giftig i slutspelet. Men denna bedömning är bara för grundserien och den är bara värd två stjärnor.

Drummer Hill Tax Payer’s (3 stjärnor)

Trots en genomklappning av förstavalet i draften och många skador på nyckelspelare så lyckas Tax Payer’s ta sig till slutspel. Hans överlägsna analytiska förmåga och kirurgiska förvärv gör att han tar poäng i de flesta matcherna trots till synes hopplösa lägen. Det var också just dessa egenskaper som gjorde att han finns på rätt sida slutspelsstrecket till slut.

Märsta Ice Princess (2 stjärnor)

Ice Princess har snart satt upp alla målvakter i NHL och AHL på svarta listan och man undrar om vi nästa säsong får se ett lag som kommer satsa på att spela utan målvakter? För vad är poängen med att uppta 2 till 3 platser i laguppställningen för en given 0-poängare? Ice Princess har under tre år i rad hamnat sist i SV%-kategorin. Det var ändå nära att han skulle få tre stjärnor då man inte kan förvänta sig någon högre placering för Ice Princess.

KRYLJA TRAKTOR (2 stjärnor)

Det ligger naturligtvis nära till hands att ge KRYLJA en stjärna men då han faktiskt ligger på en andra plats i den sammanlagda Breakdown-statistiken är det lite för hårt. Men inget kan ursäkta en sådan genomklappning av mesta mästaren att han ska hamna på en åttonde plats.

Enforcer (1 stjärna)

Har legat i ingenmansland sedan dag ett och har varit en angenäm återhämtningsvecka för motståndarna. Har sprattlat till någon säsong men är i år nere på de normala bottennivåerna där vi är vana att se honom. Är dock en nyttig nettobetalare till prispotten.

Darth Skaters (1 stjärna)

Hamnar sist för andra säsongen i rad. När de andra rookiesarna  har lyft sitt spel och tar sig in i slutspelet harvar Skaters fortfarande i botten på tabellen. Endast fyra gånger denna säsongen har Skaters haft fler vinster än förluster i Breakdown-statistiken. Man ska ha väldigt tur om man vinner tillräckligt med matcher med de förutsättningarna.

2019-10-21 Allt krut bränt

Då var två veckor avklarade och man kan redan se ett tydligt mönster. Några lag har redan bränt av allt sitt krut och jag pratar då om Ice Princess och Cheapskates. För ingen kan väl tro att dessa lag kan fortsätta att ha sådan maxutdelning på sina spelare. När serien alldeles snart börjar att sätta sig kommer även dessa lag att sjunka i serien som ett bojsänke.

Miners har haft tur med att dels möta ett vingklippt KRYLJA i början på en rebuild och dels ett uruselt Enforcer. De underliggande siffrorna säger att Miners tabellposition är oerhört uppblåst.

I botten har vi som sagt Enforcer och där är jag faktiskt orolig på riktigt. Blir det årets jumbo i grundserien? Tax Payer´s ligger ju också i botten men där finns det en helt annan potential när kalvarna i de andra lagen har fått lekt av sig. Bli inte förvånad om Tax Payer´s tar hem Presidents Trophy i år. Kom ihåg var ni läste det först.

Limelack har börjat med två oavgjorda matcher och jag tror att det aldrig hänt förut.

Tips inför vecka 3:
Tax Payer´s – Miners 1
Darth Skaters – Ice Princess 1
Enforcer – Hatters 2
KRYLJA – Limelack 1
Cheapskates – Yzerman 2

2019-09-15 En ny säsong av The Swede League

Äntligen var det då dags igen för en 8:e säsong av Yohoo’s Fantasyliga, The Swede League. All lottning är avklarad vilket livesändes för första gången på YouTube . Vasastan Cheapskates drog lotten att få välja spelare först inför denna säsongen. Gustaf har nu angenäma problem att besluta vilken spelare han ska ta först.

Det är inga förändringar av ligans medlemmar i år vilket innebär att alla har minst en säsong under bältet när säsongen drar igång i början på oktober.

Inför varje säsong bedömer vi att ligan kommer bli den jämnaste någonsin och denna säsongen är inget undantag. Dock så är guldvinnarna häpnadsväckande ojämnt fördelade då endast KRYLJA TRAKTOR och Marnes Miners har tagit hem den åtråvärda trofén. Men någonting säger mig att vi kommer ha en tredje segrare denna säsongen.

Reglerna kommer inte att vara föremål för några förändringar inför kommande säsong och minns ni inte reglerna finns de att beskåda här.

Dock så kommer trading deadline att flyttas fram till den 5:e februari dvs att det är 5 omgångar kvar där inga trejder får ske mellan ligans lag.

Live draften går av stapeln klockan 20:00 den 16:e september så se till att du är väl förberedd med din pre-draft ranking samt att du är säker på att den plattformen du använder fungerar.

En Messengergrupp är skapad för live draften för dem som har den appen installerad. Tanken är att vi använder den för ett gruppsamtal under draften. Ni som har den har blivit registrerade som medlemmar.

Draften i år kommer att bli extra besvärlig då flera RFA:s inte har skrivit på än samt att McDavid’s skadeläge är något oklart. Det kommer att tvinga fram lite chansningar på vissa spelare.

Anmälningsavgiften är som vanligt 400:- och swishas till The Commissioner på 0705183561. 350:- av dessa går till prispengar och resten till administrativa kostnader samt avbetalning på segerbucklan och gravyr.

Då kör vi!

Lycka till!