Regler

Regler

Nedan kommer en genomgång av de regler som gäller för ligan.

Ligan
Ligan består av 10 lag.
Sex lag går till slutspel där ettan och tvåan blir direktkvalificerade till semifinal.

Spelare
Varje lag får ha 14 spelare i sin trupp. Det finns också en position reserverad för en skadad spelare med statusen Out/IR eller DTD. Placerar man en spelare där kan man ta in ytterligare en spelare i truppen. Dock när den skadade spelaren är frisk igen kan man inte byta spelare från waivern eller via trade förens man flyttat in den tidigare skadade spelaren bland den ordinarie truppen. Det innebär att man måste göra sig av med en annan spelare i sin trupp för att bereda plats inom ramen för max 14 spelare totalt.
Varje matchdag kan man ha 8 aktiva spelare i sin trupp fördelade enligt följande:
1 C (Center)
1 LW (Vänsterforward)
1 RW (Högerforward)
1 F (Forward, vilken position som helst)
2 D (Backar)
2 G (Målvakter)
Spelaren måste flyttas till aktiv position innan matchstart för det laget som spelaren spelar i. När väl matchen börjat är spelaren låst och dess position är förbrukad för den speldagen. Det går att förbereda sina uppställningar för flera dagar framåt men en daglig översyn krävs om man ska slåss om guldet.

Kategorier
Resultatet av varje match är summan av resultatet i 10 kategorier uppdelade på sju forwardskategorier och tre målvaktskategorier. Kategorierna är som följer:
G (Mål, antal mål som dina aktiva spelare totalt gjort under spelveckan)
A (Assist)
+/- (Plus/minus, summan av +/- med lika många spelare på isen)
PIM (Utvisningsminuter, flest minuter vinner kategorin)
SOG (Skott på mål)
HIT (Tacklingar)
BLK (Blockerade skott)
W (Målvaktsvinst, den målvakt som står vid GWG (Game winning goal) under ordinarie tid eller vid seger i OT eller straffar)
L (Målvaktsförlust, den målvakt som står vid GLG (Game losing goal) under ordinarie tid. Förlust i OT eller straffar ger ingen målvaktsförlust)
SV% (Räddningsprocent, totalt antal räddade puckar/totalt antal skott)
Vad gäller målvakterna så måste man få ihop minst tre matcher under en vecka för att statistiken ska godkännas. Lyckas man inte få ihop tre matcher förlorar man de tre målvaktskategorierna.

Vem vinner?
Varje vecka spelar man mot en motståndare. Det lag som får flest kategorivinster under en spelvecka vinner matchen. Matchen kan sluta oavgjort och vissa spelveckor kan bestå av färre eller fler än 7 speldagar beroende på uppehåll i NHL mm.

Waivern
På waivern finns alla spelare som inte tillhör något lag. Dessa spelare kan hämtas in till ditt lag när som helst fram till matchstart för det laget som spelaren spelar i. Spelaren blir tillgänglig igen 24:00 PT (Pacific time). Spelare som skickas till waivern blir låsta i två dagar innan de blir tillgängliga igen. Det är då möjligt att ställa sig i kö på den spelaren. Vilken plats i kön man har syns på ligans hemsida på Yahoo. Man ser inte om något annat lag står i kö på en spelare. När man fått en spelare man köat för hamnar man sist i köordningen.
Man får max hämta 5 spelare från waivern under en matchvecka.

Trade
Trade är ett byte av spelare mellan två lag i ligan och påverkas inte av hur många spelare man hämtat från waivern. Det förutsätts att alla trades är för att göra sitt lag bättre. Det finns en trade deadline vilket är den sista dagen att göra trades i ligan.

Slutspel
Slutspelet består av kvartsfinal, semifinal, final och bronsmatch. Utslagna lag i slutspelet spelar också fler matcher för att fastställa slutställningen i ligan.
Lagen som inte går till slutspel spelar en tröstpristurnering (Consolation).
Lag som inte längre spelar om medalj får inte hämta spelare från waivern eller göra trades. Detta för att de som fortfarande spelar om pengar ska ha tillgång till de bästa spelarna från waivern.

Draft
Innan säsongen så görs det en live draft där en tidigare lottad draftordning avgör när man får välja spelare. Man har en begränsad tid på sig att välja spelare i varje omgång.
Det är möjligt, på ligans sida på Yahoo, att göra en egen draftranking inför draften som stöd under live draften.

Insats
Det kostar 350:- att deltaga under en säsong + 50:- i administrativa avgifter för webbhotell och domän. Insatsen ska vara betald innan säsongsstart.
Pengarna swishas till 070-5183561 eller sätts in på bankkonto i SEB: 5332 0160168.

Prispengar
Guld ger 2000:-, silver 650:- och brons 350:-. Seriesegrare under grundserien ger 500:-.

Chat
I appen för Yahoo Fantasy finns det en chat för ligan där det uppskattas om det förekommer mycket konversation mellan deltagarna.